Het nieuwe Burn-out programma

01-04-2025

Vanaf vandaag is ons nieuwe Burn-out programma beschikbaar binnen het platform. Dit programma is ontwikkeld door verschillende zorgprofessionals uit de geestelijke gezondheidszorg, waarbij gebruik is gemaakt van de laatste stand van zaken binnen de wetenschap. Het doel van dit programma is om cliënten vaardigheden aan te leren zodat ze op een gezonde manier kunnen omgaan met hun stressklachten en/of burn-out.

Het Burn-out programma is geschikt voor jeugdigen en volwassenen. Het programma kan worden ingezet tijdens het behandelen en begeleiden van mensen met stressklachten en/of een burn-out. Ook mensen met subklinische klachten die zich herkennen in het klachtenbeeld van burn-out kunnen gebruik maken van dit programma om hun algeheel welzijn te vergroten.

Het Burn-out programma bevat de volgende onderdelen:

  • Burn-out module 1: Wat is burn-out
  • Burn-out module 2: Luisteren naar je lichaam
  • Burn-out module 3: Balans vinden in je dag
  • Activiteitendagboek
  • Burn-out module 4: Stilstaan bij jouw patronen
  • Burn-out module 5: Waarden verhelderen
  • Burn-out module 6: Weerbaarheid door nieuw gedrag

Het programma bevat veel psycho-educatie en oefeningen die herleidbaar zijn tot verschillende therapiestromingen, waaronder CGT (Cognitieve Gedragstherapie), ACT (Acceptance and Commitment Therapy) en CFT (Compassion Focused Therapy). Elke module houdt vrijwel dezelfde opbouw aan. De module begint met een introductie, al dan niet ondersteund door de videotherapeut, gevolgd door reflectievragen. Vervolgens gaat de cliënt aan de slag met één of meerdere oefeningen. Tot slot krijgt de cliënt enkele concrete tips en adviezen aangereikt om verder aan de slag te gaan met de oefeningen uit de module. Bekijk ook de handleiding voor meer informatie.

Hoe zet je het programma in?
Als het voor de cliënt nuttig is om het gehele Burn-out programma te volgen, dan kunnen de modules en het bijbehorende activiteitendagboek in één keer klaargezet worden via het tabblad ‘Programma’s’. Je kunt de modules ook los en naar eigen inzicht klaarzetten. Bijvoorbeeld wanneer slechts bepaalde onderwerpen geschikt zijn voor de cliënt. Dit doe je via het tabblad ‘Modules’. Zo kun je als behandelaar de inhoud van de behandeling optimaal afstemmen op de behoeften van de cliënt. Standaard adviseren wij één module per week te volgen, echter is het aan de therapeut en de cliënt om het tempo te bepalen.

Daarnaast adviseren we het volgende als je modules flexibel wilt inzetten:

  • Wij raden aan om altijd de introductiemodule (module 1) klaar te zetten, omdat de cliënt hier meer uitleg krijgt over stress en burn-out, hoe het wordt gevormd en hoe het tot uiting kan komen.
  • Na het afronden van module 3 dient het activiteitendagboek voor de cliënt te worden klaargezet. Zo kan de cliënt oefenen met het creëren van een gezondere energiebalans, door gedurende een langere periode dagelijks de energiegevende en energievretende activiteiten te registreren.
  • Wij raden aan om module 6 pas klaar te zetten nadat de cliënt module 4 en 5 heeft doorlopen. Er wordt in module 6 namelijk verwezen naar de oefeningen uit deze twee modules.