ADHD Vragenlijst (AVL)
Informanten vragenlijst met 18 items
Geschikt voor kind en jeugd (4-18 jaar)
Nederlandstalige vragenlijst
Licentiekosten: € 4,26 per afname
Informanten vragenlijst met 18 items
Geschikt voor kind en jeugd (4-18 jaar)
Nederlandstalige vragenlijst
Licentiekosten: € 4,26 per afname
Deze vragenlijst wordt ingezet bij de vroegtijdige signalering van ADHD bij kinderen en jongeren van 4 tot en met 18 jaar.
De AVL maakt onderscheid tussen aandachtstekort (snel afgeleid en weinig taakgericht), hyperactiviteit (overbeweeglijk en motorisch onrustig) en impulsiviteit (ongecontroleerd en ongeremd gedrag). Het betreft een informantenvragenlijst die voorgelegd wordt aan de ouders/verzorgers of de leerkracht.
De AVL bestaat uit 18 stellingen met een multiple-choice antwoord. De antwoorden worden gescoord op een 5-puntsschaal oplopend van “niet” (0) tot “zeer vaak” (4).
De scores worden bepaald door de antwoordscores op de vragen bij elkaar op te tellen. Op basis van deze scores worden indicaties gegenereerd in het Indicatie-tabblad. Ook kunnen scores in het Score-tabblad worden afgezet tegen de gegevens van meerdere normgroepen.
De indicaties van de AVL zijn berust op theoretisch bepaalde afkappunten gebaseerd op de DSM-IV/DSM 5. De normering die op het Score-tabblad kan worden toegekend, is gebaseerd op de data van verschillende klinische normgroepen. Hierdoor kan de uitslag van een indicatie afwijken van de uitslag van een normgroep op de scores. Het is aan de zorgverlener om te bepalen welke manier van interpreteren de voorkeur geniet.
De COTAN heeft de AVL geëvalueerd. De betrouwbaarheid en begripsvaliditeit worden als goed beoordeeld, de normen en de criteriumvaliditeit als voldoende.
Er zijn meerdere normgroepen beschikbaar waarbij gedifferentieerd wordt op basis van geslacht, leeftijd en respondent (ouder/leerkracht). Er is één patiënten normgroep beschikbaar. De normgroepen zijn in 2018 bijgewerkt naar de meest recente versies.
De AVL maakt deel uit van de Embloom Patient Journey voor Aandachtdeficiëntie/ hyperactiviteitsstoornis. In een Patient Journey worden e-health items gepresenteerd die van het begin tot het einde van de behandeling ingezet kunnen worden, zodat zorgprofessionals geïnspireerd worden en meer inzicht krijgen in de mogelijkheden van de beschikbare content binnen Embloom.
Scholte, E. & van der Ploeg J. (2010). ADHD-vragenlijst Handleiding. Houten: Bohn Stafleu van Loghum.
Deze gedigitaliseerde test is door Embloom vervaardigd na schriftelijke toestemming van de uitgever. Dit materiaal is auteursrechtelijk beschermd en kopiëren zonder schriftelijke toestemming van de uitgever is dan ook niet toegestaan.
Patient journey
De ADHD patient journey beschrijft welke e-health items vanaf het begin tot het eind van de behandeling ingezet kunnen worden. Hiermee willen we proffesionals inspireren en meer inzicht geven in de mogelijkheden van de content die bij Embloom beschikbaar is op het gebied van ADHD.