Nieuwe vragenlijst: SPM-2
25-03-2025
Er is weer een nieuwe vragenlijst van Hogrefe Uitgevers vrijgegeven binnen ons platform. De vragenlijst over sensorische informatieverwerking (SPM-2), die bestaat uit verschillende informanten- en zelfrapportageversies kun je vanaf nu klaarzetten voor jouw cliënten.
De SPM-2 geeft inzicht in de verwerking van sensorische informatie. De vragenlijst is geschikt voor kinderen, adolescenten en volwassenen in de leeftijd van twee tot en met tachtig jaar. Een verscheidenheid aan informanten (bijvoorbeeld ouders, leerkrachten, gezinsleden en begeleiders) of de persoon zelf kan de SPM-2 invullen.
De SPM-2 kan een nuttig instrument zijn voor diagnostiek en de behandeling van sensorische informatieverwerkingsproblemen die kenmerkend zijn voor bepaalde diagnoses, zoals autismespectrumstoornissen, ADHD en cerebrale parese. Ook kan de vragenlijst gebruikt worden voor het opstellen van specifieke interventies of een behandelplan op maat.
De onderstaande versies van de SPM-2 zijn via Embloom beschikbaar:
Voor kinderen/adolescenten:
- Ouderrapportage 2-5 jaar
- Ouderrapportage 6-12 jaar
- Leerkrachtenrapportage 6-12 jaar
- Ouderrapportage 13-17 jaar
- Leerkrachtenrapportage 13-17 jaar
- Zelfrapportage 13-17 jaar
Voor volwassenen:
- Zelfrapportage 18+
- Informantenrapportage 18+
Alle versies bestaan uit 80 beschrijvingen, gevolgd door een 4-puntsschaal waarmee wordt aangegeven in hoeverre de beschrijvingen in de afgelopen maand van toepassing waren. Op basis van de antwoorden worden vervolgens scores voor zes sensorische schalen en twee aanvullende schalen berekend. Er wordt ook een totaalscore weergegeven. Voor alle versies zijn er representatieve Nederlandse populatienormen beschikbaar. Hierbij worden naast de ruwe scores op de subschalen, ook T-scores en een interpretatie kwalificatie getoond.
Licentieovereenkomst met Hogrefe
Om gebruik te kunnen maken van de vragenlijsten van Hogrefe Uitgevers dien je eenmalig een kosteloze licentieovereenkomst aan te vragen via administratie@hogrefe.nl. Functioneel werkt dan alles hetzelfde als bij andere vragenlijsten.