De e-healthweek start dit jaar met Blue Monday

21-01-2019

Gisteren was het een stralende zonnige zondag, veel mensen hadden vrij en deden leuke dingen. Maar vandaag, maandag, roept de plicht weer en begint weer een lange werk- of schoolweek. Vaak is het rond deze tijd in tegenstelling tot afgelopen zondag, donker en somber weer. Bovendien zijn de feestdagen voorbij en lijkt het voorjaar nog erg ver weg. Kortom, men ziet op tegen de nieuwe week.

Blue Monday

Vandaag, maandag 21 januari 2019, is het Blue Monday. Deze dag is in 2005 door de Britse psycholoog Cliff Arnall tot de meest depressieve maandag uitgeroepen. Dit “Blue Monday”-gevoel kan voor veel mensen echter ook dieper gaan dan opzien tegen een nieuwe week.
Volgens het Trimbos-Instituut heeft namelijk een op de vijf volwassenen in zijn of haar leven ooit een depressie meegemaakt. Bij de helft van de mensen die ooit een depressie hebben gehad, komt de depressie terug.

Mensen met een depressie schamen zich vaak voor hun ziekte en durven er niet over te praten. Er komt echter steeds meer aandacht voor depressies. Het is dan ook belangrijk dat deze ziekte goed bespreekbaar wordt.
Enkele beroemde personen hebben daar gelukkig al een start mee gemaakt. Zo vertelde de Britse prins Harry dat hij na het overlijden van zijn moeder prinses Diana lange tijd depressief was. Eveneens kwamen onder meer acteur Johnny Depp, zangeres Lady Gaga en schrijfster J.K. Rowling uit voor hun psychische aandoening. Niet alleen in het buitenland, maar ook in ons land kampen BN’ers met een depressie. Zo presenteerde Sophie Hillebrand, die overigens zelf door een zware burn-out werd getroffen, het tv-programma De depressie kennistest. In dit programma probeerde ze het bewustzijn over deze ziekte te vergroten met een kennistest en de persoonlijke verhalen van BN’ers.

Niet alleen BN’ers kaarten zelf de ziekte aan. Vorig jaar startte ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport de landelijke campagne “Hey het is oké”  om depressie bespreekbaar te maken.
En dit jaar vindt alweer voor het vierde jaar op rij het “depressiegala” plaats. Vanavond brengen cabaretiers en deskundigen depressie onder de aandacht. Ze vertellen over hun eigen ervaringen met een depressie of bieden nieuwe inzichten in de ziekte.

E-healthweek 2019

Naast dat het “Blue Monday” is, start vandaag ook de e-healthweek 2019. De nationale e-healthweek wordt dit jaar voor de derde keer van 21 t/m 26 januari 2019 georganiseerd. Deze campagne is bedoeld om de kennis en vaardigheden op het gebied van digitale ondersteuning in de zorg te vergroten.

Embloom doet als e-health platform dit jaar dan ook graag mee aan de nationale e-healthweek 2019. Deze week kunt u interessante blogs en artikelen omtrent het thema e-health verwachten.

Sanne Vrijhoeven
PR- en communicatie- adviseur

Sanne Vrijhoeven

Sanne Vrijhoeven is PR- en communicatieadviseur en verzorgt de externe communicatie van Embloom. In deze functie is ze onder andere verantwoordelijk voor de social media, het beheer van de website, het schrijven van blogs en nieuwsartikelen en het bezoeken van congressen en symposia. Met haar achtergrond als vertaler Duits/Engels en haar Duitstalige master Interculturele Communicatie verzorgt zij ook de externe communicatie van de Duitse tak van Embloom.