Nieuwe vragenlijsten: CBV en VBS

18-06-2021

Er zijn twee nieuwe vragenlijsten beschikbaar binnen het Embloom platform. Het betreft de Competitie Belevings Vragenlijst (CBV) en de Vragenlijst Beleving voor een Sportwedstrijd (VBS). Deze twee vragenlijsten richten zich op gevoelens van angst en nervositeit voor sportwedstrijden.

CBV
De Competitie Belevings Vragenlijst (CBV) is een zelfbeoordelingsvragenlijst waarmee wedstrijdangst als persoonlijkheidseigenschap wordt gemeten. De CBV kan behulpzaam zijn bij het opsporen van sporters voor wie wedstrijdsituaties sterke gevoelens van nervositeit oproepen en voor wie het geïndiceerd is in de begeleiding specifiek aandacht te besteden aan het omgaan met wedstrijdspanning. De CBV bestaat uit 15 stellingen en richt zich op sporters vanaf 12 jaar.

VBS
De Vragenlijst Beleving voor een Sportwedstrijd (VBS) is een zelfbeoordelingsvragenlijst waarmee angst als emotionele toestand vóór wedstrijden of bepaalde onderdelen van wedstrijden kan worden gemeten. Wedstrijdstress heeft betrekking op de gevoelens van angst, nervositeit en onzekerheid die iemand kan ervaren voor het begin van een wedstrijd. De VBS kan worden gebruikt bij de psychologische begeleiding van sporters om inzicht te krijgen in de fluctuaties in wedstrijdstress. De VBS bestaat uit 27 vragen en richt zich op sporters vanaf 12 jaar.