E-health vormt een ideale aanvulling op fysieke behandelingen

Interview met Gerrie Ham

25-01-2023

Gerrie Ham is werkzaam als GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut, supervisor VGCt, EMDR-practitioner en junior schematherapeut. In 2005 opende ze de deuren van haar eigen praktijk ‘Gerrie Ham’ in Nijkerk. Sindsdien biedt Gerrie laagdrempelige en kortdurende psychologische hulp (BGGZ) aan jeugdigen en volwassenen vanaf 10 jaar. Naast de fysieke therapiesessies zet ze met grote regelmaat e-health in. Wij vroegen Gerrie naar haar ervaringen met blended care.

Kun je iets vertellen over jouw praktijk en de vele functies die je bekleedt?
Van 2005 tot 2011 was ik via mijn eigen praktijk voornamelijk actief als coach binnen onderwijs- en zorginstellingen. Ik gaf onder andere trainingen en coaching op het gebied van psychosociale problemen. Vanaf 2011 ben ik mij meer gaan richten op individuele therapie aan jeugdigen en volwassenen vanaf 10 jaar. Daarnaast geef ik les aan psychologen in opleiding tot cognitief gedragstherapeut en geef ik nog supervisie en leertherapie.

Ik werk vanuit een christelijke visie op de mens en zijn kwetsbaarheid, het betrekken van geloofsbeleving bij de hulpverlening en het afstemmen tussen hulpverlening en pastoraat. Dat wil niet zeggen dat al mijn cliënten christelijk zijn. Ik sta open voor iedereen, ook niet- of andersgelovigen. Ik help vaak mensen met angst- en stemmingsklachten en trauma gerelateerde problematiek. Hierbij maak ik gebruik van CGT, EMDR en schematherapie.

Op welke manier maak je gebruik van e-health?
Sinds een aantal jaar maak ik gebruik van e-health modules, oefeningen en vragenlijsten via Embloom. E-health zet ik in ter ondersteuning van de fysieke behandelingen. Op deze wijze ontstaat er een combinatie van online en offline zorgverlening, oftewel blended care. In enkele gevallen kiest een cliënt voor uitsluitend online behandelingen en verloopt vrijwel alles via het platform.

Indien cliënten hiervoor openstaan, zet ik het Welkomstprogramma voor hen klaar ter overbrugging van de wachttijd. Zo kunnen ze alvast zelfstandig online aan de slag gaan voordat we starten in de praktijk. De oefeningen van Embloom zet ik klaar als extra oefenmateriaal naast de modules. Het fijne hiervan is dat je de keuze voor een oefening steeds weer kunt afstemmen op de betreffende behandeling van een cliënt.

Vragenlijsten zet ik minder vaak in, omdat ik mij niet zozeer richt op diagnostiek, maar meer op de behandeling. Daarentegen gebruik ik – naast mijn uitgebreide intake vragenlijst – wel de standaard ROM- en tevredenheidsvragenlijsten van Embloom via mijn EPD.

Wat vind je van Embloom?
Ik vind de oefeningen en modules van Embloom een hele prettige aanvulling op de behandelingen. Het stimuleert cliënten om tussen de sessies door actiever met hun doelen en behandeling bezig te zijn. Ook het feit dat programma’s, zoals het GAS-programma en het depressieprogramma eindigen met een module over terugvalpreventie vind ik heel waardevol. Bovendien is de behandelduur soms korter door het gebruik van e-health. Een ander voordeel vind ik dat cliënten na afronding van de therapie inzage blijven houden in hun persoonlijke omgeving. Ze kunnen de e-health items blijven bekijken en eventueel opnieuw maken.

Hoe ervaren jouw cliënten de inzet van e-health?
De meeste cliënten zijn heel positief over de digitale oefeningen en modules. Ze herkennen zichzelf in de geschetste situaties, krijgen goede uitleg en worden geactiveerd om zelf met de opdrachten aan de slag te gaan. Soms vinden cliënten een opdracht niet voldoende aansluiten bij hun eigen problematiek of vinden ze het te moeilijk. In het laatste geval geef ik tussendoor extra instructies of maken we de opdracht samen tijdens een face-to-face sessie.

Heb je advies voor andere zorgprofessionals die e-health willen inzetten?
Gewoon doen! E-health heeft mij veel gebracht en zal anderen ook veel voordelen kunnen bieden. Bovendien is het uitstekend te combineren met fysieke behandelingen. Uit ervaring kan ik zeggen dat blended care een hele prettige manier van werken is, zowel voor de professional als cliënt.