Het nieuwe Cognitieprogramma

03-05-2023

Het nieuwe Cognitieprogramma is vanaf nu beschikbaar binnen ons platform. Dit programma is ontwikkeld door verschillende zorgprofessionals uit de geestelijke gezondheidszorg en gebruikt principes en werkwijzen uit de cognitieve (gedrags)therapie. Het doel van dit programma is dat cliënten zich bewust worden van hun automatische gedachten en niet-helpende gedachten leren omzetten in helpende gedachten. Het programma is opgedeeld in verschillende modules waarin telkens een ander onderwerp behandeld wordt.

Het Cognitieprogramma is breed inzetbaar en kan worden ingezet tijdens het behandelen en begeleiden van jeugdigen en volwassenen met depressieve- en angstklachten. Ook mensen met subklinische klachten of zonder klachten kunnen gebruikmaken van het programma.

De inhoud van het programma
Het Cognitieprogramma bevat de volgende onderdelen:

  1. Cognitiemodule 1: Introductie
  2. a. Cognitiemodule 2: Niet-helpende gedachten
    b. Het gedachtedagboek
  3. Cognitiemodule 3: Gedachten en gevoelens
  4. Cognitiemodule 4: Herken patronen in je gedachten
  5. Cognitiemodule 5: Onderzoek je gedachten
  6. Cognitiemodule 6: Gedachten uitdagen
  7. Cognitiemodule 7: Helpende gedachten formuleren
  8. Cognitiemodule 8: Integratie helpende gedachten in het dagelijks leven

Elke module houdt vrijwel dezelfde opbouw aan. De cliënt kijkt eerst naar een video met theorie. Vervolgens wordt er een ervaringsverhaal getoond, zodat de cliënt een beeld heeft van hoe het probleem aangepakt kan worden. Daarna volgt een aantal quizvragen over de zojuist bekeken video’s, waarna de cliënt zelf aan de slag gaat met een opdracht om het geleerde in de praktijk voor zichzelf te oefenen. Elke module eindigt met een aantal adviezen om verder aan de slag te gaan met de oefeningen uit de module.

Het Cognitieprogramma is geschikt voor blended-care, waarbij online modules gecombineerd worden met (face-to-face) gesprekken. Daarnaast kan het programma zelfstandig worden doorlopen, waarbij weinig tot geen aansturing van een therapeut nodig is. Dat is afhankelijk van de zelfredzaamheid en klachten van de cliënt.

Je kunt de losse onderdelen van het Cognitieprogramma flexibel klaarzetten onder het tabblad ‘Modules’. Wil je het gehele Cognitieprogramma en het bijbehorende gedachtedagboek in één keer klaarzetten? Dan kan dat via het tabblad ‘Programma’s’.

Wellicht ook interessant