Het nieuwe Leefstijlprogramma

20-09-2021

We hebben een nieuw Leefstijlprogramma ontwikkeld en deze is vanaf nu beschikbaar binnen ons platform. Het doel van dit programma is om mensen te helpen bij het aanmeten van een gezonde leefstijl. Dit programma is ontwikkeld door verschillende zorgprofessionals uit de geestelijke gezondheidszorg, waarbij gebruik is gemaakt van de laatste stand van zaken binnen de wetenschap.

Leefstijl
Leefstijl kan worden gezien als een verzameling gewoonten die in de loop van het leven zijn aangeleerd. Onze leefstijl wordt beïnvloed door verschillende omstandigheden, waaronder onze cultuur en de leefgewoonten van onze ouders. De manier waarop we ons leven inrichten, is van grote invloed op onze gezondheid, zowel lichamelijk als psychisch. Wanneer er sprake is van een ongezonde leefstijl, kan dit de kans op psychische problemen vergroten. Ook het omgekeerde is waar: psychische problemen kunnen leiden tot een ongezonde leefstijl. Door een ongezonde leefstijl kan je dan ook behoorlijk uit balans raken.

Het nieuwe behandelprogramma
Het leefstijlprogramma bestaat uit twee delen. In het eerste gedeelte (module 1.1 t/m 1.4) kijkt de cliënt naar zijn leefstijl, bepaalt hij wat hij wilt verbeteren en gaat hij aan de slag met zijn leefstijldoelen. In het tweede deel van het programma (module 2.1 t/m 2.4) geven we per thema informatie over hoe de cliënt zijn leefstijl kan veranderen. Cliënten leren vaardigheden op de volgende gebieden: voldoende ontspanning, voldoende beweging, gezond eten en drinken en gezond slapen. Om het programma af te ronden, maakt de cliënt een reflectieopdracht (module 2.5). De cliënt gaat voor zichzelf na wat hij heeft geleerd over zijn leefstijl en blikt vooruit op het behouden van een gezondere leefstijl.

Het leefstijlprogramma bevat de volgende onderdelen:

  • Module 1.1: Introductie
  • Module 1.2: Gezonde Leefstijl
  • 3. Leefstijlvragenlijst
  • Module 1.4: Mijn leefstijl
  • Module 2.1: Voldoende ontspanning
  • Module 2.2: Voldoende beweging
  • Module 2.3: Gezond eten en drinken
  • Module 2.4: Gezond slapen
  • Module 2.5: Einde

Wij adviseren om tenminste deel 1 (modules 1.1 t/m 1.4) klaar te zetten, omdat de cliënt hier zijn leefstijl gaat onderzoeken en bepaalt wat hij wil verbeteren. De modules en dagboeken in het tweede gedeelte van het programma kunnen al naar gelang de voorkeur van de therapeut en cliënt worden klaargezet.

Wellicht ook interessant