Slaapmodule vernieuwd

Slaapmodule Embloom vernieuwd

04-12-2018

Onlangs is de slaapmodule van Embloom vernieuwd, waarbij er sprake is van meer verdiepende en meer verhelderende informatie voor de cliënt. Daarnaast zijn er nieuwe oefeningen toegevoegd die de cliënt nieuwe inzichten geven over zijn of haar klachten. De deelmodules ondersteunen de cliënt in het toepassen van nieuw gedrag, hetgeen noodzakelijk is voor het verminderen van slaapproblemen. Tot slot hebben we de video’s vernieuwd. Deze bieden nu inhoudelijk meer informatie voor de cliënt.

Hieronder een kort overzicht met de wijzigingen per deelmodule:

Slaap deelmodule 1 – Het belang van slaap: Deze deelmodule is aangevuld met extra psycho-educatie. Er wordt dieper ingegaan op wat het belang van slaap is en de vicieuze cirkel van slapeloosheid wordt toegelicht. Cliënten onderzoeken de mogelijke oorzaken van hun slaapproblemen en stellen een realistisch, persoonlijk doel voor de komende tijd op.

Slaap deelmodule 2 – Wat wil je leren: Deze deelmodule is aangevuld met psycho-educatie en meer uitleg bij het slaapdagboek. Zo krijgen cliënten meer uitleg over het tot stand komen van de slaapefficiëntiescore. Daarnaast wordt uitgelegd hoe je deze score zelf kunt berekenen indien er geen slaapdagboek ter beschikking is.

Slaap deelmodule 3 – Leefstijl en slaaphygiëne: In deze deelmodule is naast het bieden van informatie over leefstijl en slaaphygiëne ook een nieuwe oefening toegevoegd die helpt bij het gestructureerd toepassen van nieuwe slaaphygiënemaatregelen. De cliënt kan op deze manier iedere week kiezen uit twee aanvullende maatregelen die hij of zij wilt toevoegen ter verbetering van de slaap.

Slaap deelmodule 4 – Slaap en piekeren: Deze deelmodule is volledig vernieuwd en is voorzien van meer informatie en oefeningen die de cliënt meer bij de hand nemen. Er wordt ingegaan op wat piekeren is en men krijgt stapsgewijs aangeleerd hoe een piekermoment kan worden ingebouwd om het piekeren te verminderen. Bovendien worden verschillende oefeningen geïntroduceerd. Zo wordt er ingegaan op de opvattingen die mensen kunnen hebben over piekeren. Daarnaast komt de ‘stel-dat techniek’ aan bod (gebaseerd op de neerwaartse pijltechniek) en men kan oefenen met de mismatch-strategie, oftewel een oefening om het onderscheid te leren maken tussen je piekergedachten en de werkelijkheid.

Slaap deelmodule 5 – Inspanning en ontspanning: Deze deelmodule is aangevuld met meer verdiepende psycho-educatie en aanvullende aandachtsoefeningen. Met behulp van een terugkerende weekoefening worden cliënten begeleid in het toepassen en evalueren van de wekelijks toegepaste aandachtsoefeningen.

Slaap deelmodule 6 – Speciale omstandigheden: Een volledig nieuwe deelmodule die ingaat op, zoals de titel al zegt, speciale omstandigheden die invloed kunnen hebben op het slaappatroon. Er wordt psycho-educatie aangeboden die van toepassing is op wanneer iemand student is, in wisseldiensten werkt of wanneer iemand vaak te maken krijgt met een jetlag.

Slaap deelmodule 7 – Stimuluscontrole, slaaprestrictie en slaapmedicatie: Deze deelmodule is een samenvoeging van de laatste twee deelmodules uit de vorige versie van de slaapmodule. De psycho-educatie is daarbij aangevuld.

Bij de ontwikkeling van de nieuwe slaapmodule hebben wij samengewerkt met Bart De Saeger (klinisch psycholoog InnoPsy/De HoofdZorg) en Helen Lionarons (klinisch psycholoog/psychotherapeut Psychotherapiepraktijk Lionarons). InnoPsy heeft diverse behandelprotocollen ontwikkeld, gebaseerd op de laatste stand van wetenschap en kennis vanuit de behandelpraktijk. De slaapmodule is inhoudelijk steviger en doeltreffender gemaakt.

De auteursrechten van de nieuwe slaapmodule liggen niet meer alleen bij Embloom, maar wordt vanaf nu gedeeld met InnoPsy. De licentiekosten bedragen € 0,50 per deelmodule.

Bekijk voor meer informatie ook onderstaande instructievideo van dr. Merijn van de Laar over de vernieuwde slaapmodule.