Nieuwe oefeningen: Plezierige Activiteiten, Progressieve Relaxatie en Positieve Imaginatie

25-04-2024

Er zijn drie nieuwe oefeningen beschikbaar gesteld binnen ons platform. Het betreft de oefeningen “Plezierige Activiteiten”, “Progressieve Relaxatie” en “Positieve Imaginatie”.

Plezierige Activiteiten
De oefening Plezierige Activiteiten kan ingezet worden wanneer cliënten, door bijvoorbeeld stemmingsklachten, (mantel)zorg of vermoeidheid, weinig ruimte nemen voor plezier en ontspanning. In deze oefening doorlopen cliënten een lijst met plezierige activiteiten en stellen een plan op. In dit plan gaan ze één tot drie activiteiten kiezen om op te nemen in hun dagelijkse planning. Deze oefening stimuleert cliënten om ruimte te maken voor plezier en ontspanning binnen het kader van gezonde zelfzorg, zodat ze zich vrolijker en meer voldaan voelen en daardoor meer balans ervaren in hun leven.

Progressieve Relaxatie
Het geluidsfragment Progressieve Relaxatie is een ontspanningsoefening waarbij de cliënt één voor één verschillende spiergroepen gedurende enkele seconden aanspant en vervolgens ontspant. Door regelmatige uitvoering van deze oefening leert de cliënt herkennen hoe spierspanning en -ontspanning aanvoelt. Dit heeft een gunstige invloed op onder andere stress- , angst- en pijnklachten.

Positieve Imaginatie
Het geluidsfragment Positieve Imaginatie is een visualisatie oefening waarbij de cliënt leert positieve en ontspannen associaties te creëren met situaties waarin normaliter spanning of angst wordt ervaren.